Team Lyngen

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Nyheter Pasvik Trail

Pasvik Trail

E-post Skriv ut PDF

 

 

Torsdag 31. mars startet Team Lyngen ut på vinterens hovedmål. Et løp som virkelig fortjener omtalen "vinterens vakreste eventyr"

 Pasvik Trail.

 

 

Med Start og mål i Kirkenes og Lederhunden Mille som den eneste hunden i spannet med erfaring fra lange løp, i tillegg til 7 unghunder startet vi på de første 90 km mot Vaggatem oppe i Pasvikdalen!

Med et så ungt spann var målsetningen å kjøre pent i starten og så senere se hva ungdommene var gode for. De 8 utvalgte var Mille og Mie som ledere, Søte og Emma, Ginkgo og Buster, og Mokke og Koia. Av disse 8 er 6 fra samme kull der min leder Mille er mor. I tillegg fikk unge Ginkgo, sønn av Tom Frodes to lederstjerner sjansen.

Kl 19.17 ankom jeg Vaggatem og hvilte der i 3.t 46.min. Kl 23.03 startet jeg ut på de neste 85 km gjennom natten mot Neiden. Alle 8 hundene var friske og raske. For å gi flere ledererfaring og dessuten hvile Mie litt så fikk nå Emma gå som leder.

Denne etappen er mer kupert, og jeg er veldig glad jeg ikke hvilte lenger, for fra halveis utpå etappen var det mye dårlige spor. Gjennomslag og sukkersnø og jeg syntes synd på de som kom til å ligge lenger bak og få stadig mer ødelagte spor. Selv sto jeg å stirret på beina til lederne for å være klar til å bremse om snøen gav etter. På dette føret syns jeg det er en stor fordel å ha 4 lette tisper fremst for de "flyter" rett og slett bedre. Gir snøen etter under dem så rekker jeg å bremse ned før de 4 tyngre hanhundene braser igjennom. På den måten mener jeg man i større grad unngår strekkskader og slikt. Så da det lysnet av dag var jeg rimelig sliten i hodet etter flere timer med 100% konsentrasjon i lyset fra hodelykta.

kl 04.48 kom jeg inn til Sjekkpunkt Neiden der jeg måtte ta resten av min obligatoriske hvile på tilsammen 10 timer, + noen minutter for å utligne starttiden siden alle starter med 1 minutts mellomrom.

På Neiden sjekket veterinær hundene og jeg fikk i dem mat, massert og smurt ømme muskler på de hundene jeg hadde den minste aning om kunne ha noe som helst. Det såg alt i alt veldig bra ut ,og jeg brukte noen ekstra minutter på å få Søte til å legge seg ned under ullpleddet. Ho hadde visst fått for seg at ho sku stå å hvile... Men etter kos, gode ord og litt gjesping fra meg sovnet ho og..

Etter å ha spist selv, og sovet snaue tre timer, gikk jeg ut til hundene igjen. I god tid før jeg skulle videre på de siste 105 km mot mål i Kirkenes, sjekket jeg et overraskende kvikt jeng med hunder. De spiste godt og ingen var stiv eller øm i noen muskler. Humøret var godt og ting såg rett og slett veldig bra ut!

Både hundene og jeg var gjensidig proppfull av selvtillit. Sjekkpunktansvarlig og gode venn Mikal Lanes følte det fornuftig å gi meg en god omgang kjeft for å jekke ned selvtillita. Ingen grunn til å høre på han sånn som ting såg ut. 2 minutter før jeg skulle starte kl 11.27 løftet jeg snøankeret. Jeg smattet på hundene for å kjøre opp mot startstreken! Hundene svarte med å rykke så hardt i lina at jeg såvidt hang på! Sånnt har jeg aldri opplevd før! Jeg stod på bremsa og handleren som egentlig skulle løpe foran lederne løpte ved siden av sleden i stedet! På startstreken stod jeg i ett minutt å ventet. Hundene hoppa og bjeffa, noe de vanligvis ikke gjør på trening, men det var tydelig at de ville videre.

Jeg startet ut på etappen, fortsatt med Mille og Emma som ledere. Mille er en suveren hund, en virkelig superleder! En middels stor, langbeint og lettbygd tispe. Fartsvillig og veldig bestemt. Emma hadde også gått så bra i led at jeg fortsatt ville spare mitt største leder-talent Mie. I tilfelle ting sku gå trått. Med alle 8 hundene på siste etappe hadde jeg en fordel. Mange spann hadde måtte sette ut hunder i Neiden. Føret på andre etappe laget mange små, tilfeldige skader og stivheter på endel hunder, men jeg slapp unna. Om ting gikk bra og yngstemann og helt hvite Ginkgo gikk bra hadde jeg en plan om å prøve han framme med Mille. Han har vært litt ustabil som leder på trening. Fantastisk når han vil men ikke når han ikke vil... Etter å ha passert endel spann var jeg ca halvveis, og jeg byttet han fram! Emma gikk fortsatt bra, men Ginkgo og Mille ilag viste seg å være dynamitt! De ville begge ha høyere fart og syntes tydeligvis det var like morsomt som meg å jakte på neste spann foran oss.

Siden mange Åpen-Klasse spann var redusert til 8 hunder eller færre var det vanskelig å vite hvor mye opp på resultatlista jeg klatret. Jeg håpte selvsagt at de fleste var i begrenset klasse der jeg konkurerte men hadde ingen aning om hvilken plassering jeg kjempet om.

Men en ting var sikkert! Få ville ha samme fart som meg på siste etappe. Spesielt i motbakkene holdt jeg høyere fart enn alle jeg såg, og motbakker er det mange av på siste etappe! Kjørte forbi et åpenklasse-spann opp grensefjellet like utenfor Kirkenes og kjøreren der mente jeg og spannet "spratt som et ekorn" opp bakkene!

1.april kl 18.11 kjørte jeg i Mål i Kirkenes. Ble til slutt nr 8. Det var 30 spann som startet.

Dette var litt over forventet! Hadde tross alt 7 hunder i spannet som var under 2 år gamle, og spesielt at det gikk så fort på slutten overrasket meg. Det var godt å komme i mål og jeg uttalte vel at jeg aldri har hatt det så gøy på løp!

Jeg fikk en bekreftelse på at jeg gjør mye riktig, og at hundene har potensiale. Når disse hundene er voksne og har et år mer med trening i kroppen kan dette bli virkelig bra! At alle 8 gikk til mål er i seg selv et tegn på styrke.

 

 

Sist oppdatert fredag 05. august 2011 01:53